Hakkımızda
Bireye yardımı öngören bütün uğraşıların temelinde bireyi tanımanın gere- ği yatmaktadır. Kuşkusuz, bireyi tanımadan ona yapılacak yardımlar anlamlı ve etkili olmayacaktır. Bireyi tanımak, onun kimliğini veya görünüşüne ilişkin özelliklerini bilmek, saptamak değildir. Bireyi tanımak genellikle, onu biyolojik, psikolojik ve sosyolojik boyutta gelişen ve kendine özgü özellikleri ve gereksinmeleri olan bir varlık olarak anlamayı ve onun davranışlarını belirli durumlarda ve sınırlılıkla kestirebilmeyi kapsar. Bireyi tanıma işlemleri bireyin davranışlarını etkileyen temel etmenleri ele almak durumundadır. Bu bakımdan, bireyin organizma olarak bir çevreye, ortama doğmuş olduğunu, bu çevrede, ortamda büyüyüp, geliştiğini ve çevresi ile etkileşim sonucu bir benlik ve dinamik kişilik ortaya koyduğunu ve yönelimler gösterdiğini bilmek durumundayız.
Rehberliğin Anlamı
Rehberlik, bir etkinlikler grubu, bir yaklaşım olarak birey ile ilgili bir çol kimseye farklı anlamlar ve görünümler vermektedir. Ana-babaya göre Rehberlik, evde, olumlu bir biçimde çocuk yetiştirmede yapılan genel etkileme ve örnekler olma, klavuzluk yapma anlamına gelebilir. Çocuk yetiştirmede, evde yapılan bu genel etkilemede, güç durumlar ortaya çıktığında çocuğa yapılan öneriler, çocuğu ödüllendirme, gereken özel ilgiyi ve desteği gösterme gibi hususlar da eklenebilir. Çocuğun başarılı olmasını, yükselmesini isteyen ana-baba için Rehberlik,yüksek öğretime ve uygun bir eğitim kurumuna, programına gir- 22 mesi için yapılan işler olmaktadır. Özetlersek, ana-babaya göre Rehberlik, olumlu ve sağlıklı bir çocuk yetiştirmede etkili ve yol gösterici olabilmek olarak anlaşılabilmektedir.
Öğretmene göre ise Rehberlik yalnızca "iyi öğretme" anlamına alınabilmektedir. Yani, sınıf ortamında, bireysel gereksinmelere sürekli bir ilgi, bireysel uyum veya öğrenme sorunları çıktığında bunları gerektiği şekilde ele alma ve çözme genellikle Rehberlik olarak görülmektedir. Bunun dışında Rehberlik öğretmen için, sınıfta her zaman iyi bir psikolojik atmosferi sağlama ve koruma anlamına da gelmektedir. Ayrıca pratik açıdan Rehberlik, öğretmen tarafından çocuğun yeteneklerinin ve diğer kişisel psikolojik özelliklerinin ölçülüp değerlendirildiği işlerden oluşan etkinlikler olarak görülebilmektedir. Böyle olunca Rehberliği öğretmenin sağlaması beklenmektedir.